Инициативата за нея е на Сдружение "МИСИЯ ГРАДЕЖ" и се реализира със съдействието на Държавен архив – Русе, в партньорство с Община Видин и Държавен архив – Видин, съобщиха от Общината.

Изложбата е посветена на годините на управление на инж. Кирил Старцев, кмет на град Русе в периода 1934-1944 г., който е бил командирован в нашия град, за да помогне в кризисната ситуация след голямото наводнение през 1942 г.

На официалното откриване на събитието във фоайето на Държавен архив – Видин присъстваха Борислав Българинов – председател на Сдружението, Емилиян Енчев - секретар на Общината, Светлана Кръстева – началник на видинския архив, представители на държавни и културни институции и граждани.

Експозицията представя по-различен прочит на историческите свидетелства от времето на управление на инж. Старцев, съхранени във фондовете на Държавен архив – Русе. През месец ноември 2022 г. тя е представена и в Народното събрание.

В изказването си Българинов отбеляза, че инж. Старцев е роден в нашия край, в град Белоградчик и хора като него са управлявали не само с мисълта за създаване на по-добра среда за живеене, но и за възпитаване в морални ценности, служели са за пример на гражданите със своята работа и поведение.

По повод откриването на експозицията Емилиян Енчев поднесе поздрави от името на кмета на Община Видин д-р Цветан Ценков. "Тази нетрадиционна изложба ни дава възможност да се запознаем с делата на един човек, който е кметувал с визия за бъдещето на град Русе. Това за нас е един светъл пример, който трябва да бъде като отправна точка и да се опитаме да се доближим до него" – каза Енчев. Той подчерта, че в същото време, когато Старцев е бил

градоначалник на Русе, Видин също е имал емблематичен кмет – д-р Бърни Бончев. Делата, съграденото и идеите на управленци като тях и сега, век по-късно ни впечатляват и продължават да вдъхновяват. Благодарение на своя управленския опит и находчивост, Кирил Старцев допринася за бързото възстановяване на Видин след нанесените щети от наводнението.

В нашия град пътуващата изложба ще остане до 28 април. Тя е попълнена с интересни документи и снимки от фонда на видинския архив, които показват наводнението и атмосферата през периода, в който Кирил Старцев е бил командирован във Видин.