Собствено летище си има от днес официално МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. По обяд тук тренировъчно кацна оборудван медицински хеликоптер. За около час не само официалните лица, но и лекарите в търновската болница успяха да видят на живо как изглежда въздушната линейка, а също и да се запознаят и с пилотите.

С подобен специализиран хеликоптер спешните пациенти от търновската болница ще бъдат транспортирани до София за около 45 минути, но при добри метеорологични условия.  Днес лекарите тук разгледаха машината и поговориха с пилотите, с които вероятно ще пътуват, когато имат спешна ситуация.

"Това е по принцип малкият клас хеликоптери – за един лекарски екип, един летателен екип и един пациент в легнало състояние. Ако се наложи може да се преоборудва хеликоптера за повече пациенти в седнало състояние“, разказа Васил Вълков – летателен директор на "България Хели Мед Сървиз“

Директорът на търновската болница д-р Даниел Илиев изрази радостта си от новата придобивка, но и пожела да се използва възможно най-малко.

 "Смятам, че ще дадем удобство и бързина на нашите пациенти по този начин, а бързината понякога означава човешки живот“, каза още д-р Илиев.

"Хеликоптерната площадка и спешната помощ е нещо много хубаво, защото позволява да се съкращава времето за транспорт на пациента. Ще се използва за критични случаи. Предполагам, че ние реаниматорите най-много ще използваме въздушния транспорт. Търново е място, където има много травматизъм, заради местоположението му, географското, заради това, че от тук минават магистрала "Хемус“, Хаинбоаз и така нататък“, допълни д-р Сибила Маринова – началник на ОАИЛ при МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов“

Тепърва ще става ясно дали въздушните линейки ще могат да се ползват при донорски ситуации, тъй като там пътуват разширени екипи и носят със себе си доста техника.

Зам.- служебният министър на транспорта Анна Михнева- Натова уточни, че към момента има три изградени хеликоптерни площадки в София и по една в Русе, Варна и Панагюрище.

Предстои откриването на такива в Плевен, Пловдив, Сливен, Стара Загора, Монтана и Видин.