Новият подвариант на Омикрон - XBB.1 е открит в България. Това става ясно от справка в Националния център по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/. 

XBB и XBB.1 са два от най-избягващите имунитета подварианти досега. Още през октомври от СЗО обявиха, че има ранни доказателства, сочещи за по-висок риск от повторно заразяване при подвариантите XBB и XBB.1 в сравнение с други циркулиращи подварианти на Омикрон. 

 

Лабораторно проучване от екип от Колумбийския университет, публикувано в медицинското списание Cell, също предполага, че XBB.1 – прекият предшественик на XBB.1.5 – е сред подвариантите на Омикрон, за които е най-трудно да бъдат неутрализирани от антитела в кръвта на заразени преди това или ваксинирани хора.

В България са доказани два случая на подварианта XBB.1 - един в София и един в Пловдив, става ясно още от справката на целегеномно секвенираните проби на SARS-CoV-2. 

Пробите са взети от пациенти с COVID-19 в периода 21.11-14.12.2022 г. и са изпратени от 19 различни лечебни заведения от 16 области на страната. При всички клинични проби е установен вирусен вариант Омикрон.

Ден по-рано от СЗО изразиха безпокойство по повод подварианта на Омикрон XBB.1.5, който само за няколко седмици се превърна в доминиращ щам в САЩ. Той може да предизвика нова вълна от случаи, заяви пред репортери представител на Световната здравна организация. В България към момента няма доказани пациенти с този подвариант, а само с неговия предшественик - XBB.1.