С водосвет и прерязване на лентата официално беше открита реконструираната и модернизирана Пречиствателна станция за отпадни води на Пловдив. Проектът е реализиран за две години и половина и за изпълнението са инвестирани около 80 милиона лева, предаде репортер на "Фокус".

Пречиствателната станция на Пловдив е в експлоатация от 1986 година и дълги години отговаря на изискванията по старите норми. След реконструкцията и модернизацията всеки елемент е приведен към съвременните европейски изисквания. Отстранени са биогенните елементи азот и фосфор и водата вече е чиста, заяви ръководителят на проекта инж. Павел Павлов.

Съоръжението разполага с два нови метан танка по 7500 кубика всеки, които ще преработват утайката до биогаз, който пък ще се използва за производство на електрическа и топлинна енергия. Стабилизираната утайка пък ще се изсушава и ще се изгаря за твърдо гориво или цимент. 

"Това е първата в България най-модерна инсталация, най-най-най-доброто в момента" - коментира инж. Павлов.

Пловдивчани заслужават най-най-най- чист въздух, чиста вода, зелена система, продължи репликата кметът Здравко Димитров.

Във Водния цикъл на Пловдив, част от който е модернизирането на Пречиствателната станция, са инвестирани общо 120 милиона лева. 

"Благодаря на изпълнителите, фирмата се справи много добре, на 5.06 обектът е приет без никакви забележки и проблеми, което рядко се случва. Радвам се, че в нашия мандат това е един от знаковите обекти, които ще останат в историята. Няма да има проблем с утайките, да ги разкарваме в областта и да се чудим къде да ги заровим.

Този ден остава в историята, както и стадион "Христо Ботев" и други знакови обекти, които предстои да открием. Благодаря ви, получаваме най-доброто за нашите деца, за нас. С божията помощ напред и до нови срещи по такива хубави поводи" - заяви Димитров.

Подробности гледайте в прикаченото видео!