Почитателите на елитарното изкуство присъстваха на откриването на изложбата "Родопа в изкуството“ в Художествената галерия, която представя пластичните съкровища на Смолян. Експозицията включва творби от фонда на галерията и частни колекции. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.

Доц. д-р Ружа Маринска – български изкуствовед, преподавател и художествен критик, представи авторите и техните произведения. Изложени са живописни, графични и скулптурни творби. Голяма част от произведенията за първи път участват в изложба. Сред най-изявените имена са: Златю Бояджиев, Дечко Узунов, Давид Перец, Данаил Дечев, Анастас Стайков, Вера Недкова, Здравко Александров, Йордан Гешев, Георги Ив. Ковачев, Константин Трингов и др. Авторите са общо 64 и са представени с едно произведение. Планината оживява със своята митичност, природа, история, романтични легенди, своеобразен свят и богати пластични внушения, посочи доц. Маринска. Още през 20-те години на ХХ век в Родопите идват Бараците: Васил Бараков, Златю Бояджиев, Давид Перец. Те неведнъж ще се връщат в различни времена и сезони, за да оставят видяното в своите картини. И тук е откроена спецификата на галерията – темите и сюжетите са свързани с Родопите .

Между двете световни войни тук работят по-продължително или епизодично, но с трайни постижения за нашето изкуство: Данаил Дечев,

Владимир Рилски, Анастас Стайков, Вера Недкова и Здравко Александров. След тях в Родопите рисуват много други художници: Александър Стаменов, Ненко Балкански, Найден Петков, Ценко Бояджиев, Петко Абаджиев, Никола Иванов – Шаната, като учител в Райковската гимназия, в продължение на единадесет години създава десетки творби – главно пейзажи, наситени с атмосферата на онова време. Тази изложба е достойна да ни развълнува, каза още доц. Маринска.

Директорът на галерията Иван Пеев благодари на организатора на това културно събитие, известният живописец Петър Пиронков и посочи, че тази изложба е от национална значимост. Кметът Николай Мелемов също благодари на всички, които са положили труд и усилия, за да реализират експозицията. Това културно събитие е празник за Смолян, а Родопа е магическа, мека и гальовна планина, която винаги ще привлича творци, които да я пресъздават, каза още при откриването Мелемов.

Благодаря на целия екип на галерията и на публиката, защото публиката ни дава смисъл да търсим тези произведения, които да бъдат показани. За мен беше чест да изживея темата Родопа чрез организирането на тази изложба, посочи в словото си световно-известният живописец Петър Пиронков.

Експозицията ще остане в залите на галерията шест месеца. След това ще бъде представена в Пловдив и София.

Изложбата се реализира със специалната подкрепа на община Смолян.