Студентската общност и преподавателите на Стопански факултет при Тракийски университет поставиха вчера началото на новата си инициатива – Бизнес Клуб, предаде репортер на "Фокус". Официалното събитие се състоя в Академичния информационен център на университета. Инициативата е част от тържествените чествания по случай 15-тата годишнина на факултета.

Председателят на клуба  Стефан Иванов, третокурсник по специалност "Регионална икономика и управление“, сподели с присъстващите, че целта на новосформирания клуб е да насърчи развитието на младите хора с помощта на ментори от бизнес сектора, както и да се  провокират студентите да погледнат на сътрудничеството между университета, факултета и бизнеса като процес, в който всяка страна трябва да бъде активна. Друго направление в дейността на клуба ще бъде партньорството с подобни български и международни структури - търговски камари, бизнес клубове, браншови организации и др.

“Вие сте хората, които ще промените България в следващите 20-30 години. Затова ви призовавам да останете в България и да я превърнете в една цветуща страна!" – каза по време на приветствието си към студентите проф. Добри Ярков, ректор на Тракийски университет. "Нямам никакво съмнение, че в нашия университет получавате добра теоретична и практическа подготовка, но вие трябва да бъдете добре подготвени и за живота. България има нужда от лидери – ето защо пожелавам на този клуб да изгражда лидери, които наистина да променят България към по-добро!", допълни ректорът.

"Когато работим в една посока с университета и бизнеса, това означава, че приоритет са ни младите хора, за да имат път за развитие и надграждане. Радостно е, че Стопански факултет при Тракийски университет показва визионерско мислене и подпомага своите студенти, но допринася и за цялата общност. Община Стара Загора винаги ще бъде партньор на Тракийския университет, както и на неговите студенти, когато говорим за такива инициативи. Има смисъл!“, каза пред присъстващите и зам.-кметът на Община Стара Загора Радостин Танев.

Понастоящем в клуба членуват 8 студенти от различните специалности на Стопански факултет, водени от своя ментор –  доц. Николай Пенев, но те се надяват да привлекат още много свои колеги, за да разширят максимално обхвата и дейността му.  Амбицията на младежите е клубът целогодишно да предлага и организира разнообразни събития, практически обучения, публични лекции и други с водещи авторитети от различни сфери на обществено-икономическия и научен живот по актуални теми, с възможност за дискусии с широк кръг аудитория.

Гост-лектор на откриващото събитие бе Теодосий Теодосиев (Тео), преподавател по приложна математика и физика,  който изнесе публична лекция  на тема "За високия интелект – естествен, изкуствен и друг ....“

Сред гостите на събитието бяха още директорът на Дирекция "Транспорт, чистота и екология“ на Общинска администрация Росица Копривчина, началникът на отдел "Инвестиции“ Росица Райкова, представители на ректорското и декански ръководства, на държавни и социални институции, на бизнеса и браншови организации, студенти, както и ученици от региона.

Рени АТАНАСОВА