Отклонения от нормата за питейна вода са регистрирани в шест населени места от Великотърновска област. Това сочи доклад за качеството на водата в региона през септември, изготвен от Регионалната здравна инспекция в старата столица, предаде кореспондент на "Фокус“.

От РЗИ припомнят, че проблемът с превишенията в допустимите стойности на нитрати не е нов. Засегнати от него са селата Горна Студена, Виноград, Горски Сеновец, Каранци, Камен и Долна Липница. Според критериите на Здравното министерство в питейната вода може да има до 50 mg/l нитрати. Най-сериозно превишение е отчетено в пробата от Каранци - 123 mg/l.

Консумацията на вода с нитрати, според специалистите, не е смъртоносна, но може да доведе до различни здравословни проблеми като нарушение на функциите на щитовидната жлеза, на опорно двигателната и нервната системи.

Пробите взети през септември показват и завишено съдържание на желязо във водата в село Българско Сливово. Този химичен елемент не бива да превишава 200 µg/l, а в свищовското село показателят е бил 484 µg/l.

В търновското село Габровци пък жителите са пило вода с бактериите коли титър.

Луиза ТРАНЧЕВА