Деня на Европа и Деня в памет на всички жертви във Втората световна война бе отбелязан в Благоевград с ритуал по поднасяне на цветя пред паметната плоча на загиналите във войните за обединението и независимостта на България, предаде репортер на "Фокус“.

В рамките на ритуала прозвучаха химна на Р България и химна на Европа в изпълнение на Биг Бенд – Благоевград.

Цветя в знак на признателност към героите на Отечеството поднесоха кметът на Община Благоевград Илко Стоянов, председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков и общински съветници, заместник-областният управител Слави Христов, представители на политически партии, общественици, културни дейци и граждани.

В този час във фоайето на зала "Яворов“ започна и награждаването на победителите в песенния конкурс "Споделено с приятели". Събитието е част от инициативите по повод 9-ти май.

Денят на Европа е празник на единството и мира на стария континент. Отбелязва се на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа.

През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз на заседание в Милано решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. В България Денят на Европа е обявен за отбелязване с Постановление № 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г.