Граждани, кметът Йордан Йорданов и част от екипа му, областният управител Здравко Здравков, представители на политически структури в Добрич отдадоха почит пред паметта на загиналите добруджанци във Втората световна война и положиха цветя в прослава на бойния им подвиг, предаде репортер на "Фокус".

Както всяка година на този ден под звуците на Духовия оркестър на Добрич признателните потомци възпоменават несломимия дух на българските войни, тяхната смелост и отдаденост на род и Родина. Това е и Денят на Европа, обединена, по-мъдра след поредица от войни, чертаеща пътища за добруване на всички поколения, с поглед в бъдещето и стремеж към просперитет и толерантност.

Паметникът, където днес добричани се събраха, е открит през 1969 г. и се намира в Градския парк на Добрич. На него са изписани 254 имена на български войни. Впоследствие е установено, че пълният списък на загиналите добруджанци във Втората световна война включва още 112 войници. Само преди няколко години техните имена също бяха добавени от признателните потомци.

Жулиета НИКОЛОВА