Община Пловдив стартира процедура за принудително отчуждаване на четири частни имота заради продължението на бул. "Александър Стамболийски" и свързването му с булевард "Цар Симеон" като елемент на първостепенна улична мрежа, в участъка между булевардите "Кукленско шосе" и "Асеновградско шосе", предаде репортер на Агенция "Фокус".

Имотите са с обща площ от близо 8000 квадратни метра и общината ще плати за тях близо 232 000 лева. Оценките са направени от независим оценител.

Два терена, които са били предназначени за ниско застрояване до 10 метра,  намиращи се в източния край на "Александър Стамболийски", са собственост на едни и същи лица. Единият е с площ 4835 кв. м., а другият от 1428 кв. м. и за тях ще се плати парично обезщетение съответно от 145 050 лв. без ДДС и  42 840 лв. без ДДС.

Третият имот от 607 кв. м. е бил предвиден за движение и транспорт и попада в уличната регулация на булевард "Александър Стамболийски - продължение", в участъка между булевардите "Кукленско шосе" и "Асеновградско шосе". Той е собственост на частно дружество. Неговата оценка е 34 790 лева без ДДС. 

Четвъртият терен е с площ 153 кв. м. Той е част от по-голям поземлен имот и също попада в уличната регулация в източната част на бул. "Ал. Стамболийски". Собственост е на друго частно дружество, на което ще бъдат платени 8770 лева без ДДС. 

Очаква се процедурата по отчуждаването да приключи до края на годината.