Едновременно отброяване от 1 до 11 на езиците на всички участници в тазгодишното издание даде началото на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци", който всяка година се провежда в белокаменния Балчик, предаде репортер на "Фокус". Музикалното събитие е под патронажа на кмета на морския град Николай Ангелов, а негов организатор - Сдружение "Музикален свят". Артистичен директор е диригентът на смесен хор "Черноморски звуци" д-р Валентина Георгиева.

Официалното откриване на фестивала се състоя в очарователното пространство на розариума, в непосредствена близост до Нимфеума в Културния център "Двореца", на брега на морето. Кметът Николай Ангелов поднесе своето приветствие към участници и гости като пожела дни и концертни вечери, изпълнени с усмивки, вдъхновение и вълнуващи преживявания. Беше поднесен и поздравителен адрес от директора на Държавен културен институт - Културен център "Двореца" Жени Михайлова.

В първата фестивална вечер на сцена "Нимфеум" се изявиха Смесен хор "Черноморски звуци", няколко състава от Балчик с детско участие, дамска формация "Music & Joy“ и смесен хор от Тел Авив – Израел, които заредиха публика и участници с много ведро настроение, а една от песните им беше със специално послание - за мир и надежда.

На финала диригенти и ръководители на всички състави, които ще се включат в тазгодишното издание на фестивала, се качиха на сцената, за да изпълнят заедно песен, защото мисията на този фестивал е да изгражда мостове между нации, култури, композитори, диригенти и хорове от цял ​​свят. Заря постави финалната нотка в първия ден на културния форум, с обещание за приятни емоции в света на хоровата музика от различни точки на света.

Тази година участват състави от пет държави – България, Полша, Нидерландия с български диригент, а изпълнителите от Словакия и Израел се представят за първи път на сцената на музикалния форум. Следващите фестивални вечери ще бъдат в Туристическия информационен център "Мелницата". Гала концертът е на 10 юни - събота, от 18:00 ч. на площад "21 септември".

Жулиета НИКОЛОВА