Ежегодно на 24 март се отбелязва Световния ден за борба с туберкулозата, като инициативите тази година ще се проведат под мотото: "Да! Ние можем да спрем туберкулозата!", съобщиха 

В тази връзка и по традиция е обявена "Седмица на отворените врати“, която се провежда в периода 18-22 март 2024г. в Пневмофтизиатричния кабинет към МБАЛ - Добрич (терапевтичен корпус, приземен етаж).

Туберкулозата е една от най-древните болести на човечеството. Независимо от постигнатите успехи в диагностиката, имунопрофилактиката и лечението й, тя си остава една от широко разпространените инфекции.

Туберкулозата е инфекциозно заболяване, което се характеризира с поражение на различни органи и системи (най-често белите дробове) и хронично протичане. Заболяването има здравно и медико-социално значение, което се определя от широкото му разпространение, тежестта на протичане и сравнително висока смъртност при липса на лечение. Като социално значимо заболяване се свързва с икономическото развитие на дадена страна, условията на живот и бит на населението, нивото на здравеопазването и др.

Мултирезистентната туберкулоза остава заплаха на общественото здраве и здравната сигурност. В световен план само около 2 от 5 души с резистентна към лекарства туберкулоза са получили достъп до лечение през 2022г. Глобалните усилия за борба с туберкулозата са спасили около 75 млн. живота от 2000г. насам - без лечение смъртността от туберкулоза е висока (около 50%). Около 85% от хората с туберкулоза могат да бъдат излекувани при правилно провеждане на противотуберкулозна терапия.

Рискови фактори:

- непосредствен контакт с болен от туберкулоза (най-голям риск при семеен контакт или в затворени колективи);

- пушене и злоупотреба с алкохол;

- липса на ваксинация срещу туберкулоза или некачественото й провеждане без остатъчен белег;

- намалени защитни възможности на организма след прекарани инфекции, хиповитаминоза, преумора, непълноценно хранене, нехигиенични условия на труд и бит и др.;

- наличие на хронични заболявания - хроничен бронхит, бронхиална астма, ХОББ, диабет, алергични състояния и др.;

- заразеност с вируса на СПИН.

Основното средство за предпазване от туберкулоза е задължителната активна имунизация на населението с БЦЖ ваксина. Съгласно Имунизационния календар на Република България всяко здраво новородено дете се имунизира от 48-я час след раждането (от 7 месечна възраст се извършва проверка за белег след БЦЖ имунизацията, на децата без белег се прави проба Манту, отрицателните се имунизират с БЦЖ ваксина) и се реимунизира на 7 годишна възраст, но само след отрицателна проба Манту.

Важно е поддържането на естествените съпротивителни сили на организма чрез пълноценно хранене, което е богато на белтъчини и витамини, поддържане на добра лична и обществена хигиена, осигуряване на оптимални условия на почивка и добър двигателен режим, както и консумиране на хранителни продукти, които са преминали ветеринарно-санитарен контрол.

Днес туберкулозата е болест, която може да се излекува, ако се открие своевременно и се спазва стриктно лечението. При установен случай на заболяване в семейството, всички членове трябва задължително да се консултират с лекар.

Туберкулозата е предотвратима и обикновено лечима болест. Въпреки това през 2022г. туберкулозата е на второ място като причина за смърт в света от заразно заболяване, след COVID-19 с 1,3 млн. починали лица.

Туберкулозата присъства във всички страни и възрастови групи. През 2022г. броят на заболелите в света от туберкулоза е приблизително 10,6 млн. души, от които 5,8 млн. са мъже, 3,5 млн. са жени и 1,3 млн. са деца.

Броят на хората, които се заразяват и развиват заболяване може да бъде намален чрез многосекторни действия за справяне с детерминантите на туберкулозата като бедност, недохранване, ХИВ инфекция, тютюнопушене и диабет. Някои държави вече са намалили бремето на заболяването от туберкулоза до по-малко от 10 случая и по-малко от един смъртен случай на 100 000 души население годишно.

В България през последните години се наблюдава тенденция за намаляване на заболяемостта от туберкулоза, за област Добрич тенденцията следва тази за страната.

През 2023г. в област Добрич са регистрирани 17 лица, заболели от Туберкулоза, заболяемост 11,55%ооо. За сравнение:

· 17 заболели, заболяемост 10,16%ооо за 2022г.;

· 16 заболели, заболяемост 9,4%ооо за 2021г.;

· 32 заболели, заболяемост 18,17%ооо за 2018г.;

· 55 заболели, заболяемост 27,08%ооо за 2008г.