Арт проектът "Икони върху сандъци за боеприпаси“ ще бъде представен във Варна. Ще може да го видите на 28 февруари – сряда, от 18:00 часа в Културно пространство ReBonkers, ул. "Барутен Погреб“ №4.

На 24 февруари се отбелязват 2 години от началото на пълномащабната война на Русия срещу Украйна. Във връзка с това, пространство ReBonkers организира изложба на украинските артисти Соня Атлантова и Олександър Клименко. Събитието е в партньорство с Посолството на Украйна в България и представя икони, рисувани върху сандъци за боеприпаси.

Концепцията на проекта съчетава на пръв поглед несъвместими неща: атрибутите на съвременната война и древния художествен език, датиращ от европейското Средновековие. Така войната на Русия срещу Украйна се осмисля на фона на украинската и дори европейската история от последното хилядолетие.

Важно е иконата върху сандъка за боеприпаси да действа не само като религиозен атрибут, но преди всичко като културен феномен, предмет на изкуството. Излизайки извън религиозното пространство, това става ясно за всеки както в Украйна, така и в чужбина.

От пролетта на 2015 г., проектът "Икони върху сандъци за боеприпаси" подкрепя редица благотворителни инициативи и проекти, насочени към подпомагане на украинските военни и цивилни, засегнати от руската агресия, включително Болницата на апостол Лука, проект за медицински доброволци на фронта.