145 години от рождението на Александър Божинов отбелязват в Свищов, предаде кореспондент на "Фокус“. От 11:00 часа днес ще бъдат поднесени цветя на паметната плоча на художника, която се намира на къщата, в която той е живял – на ул. "Вихрен“ 2. От 17:00 часа в Художествена галерия "Николай Павлович“ ще бъде открита изложба с негови творби.

Александър Божинов е роден в Свищов на 24 февруари 1878 година, но напуска родния си град на ранна детска възраст, тъй като семейството му се установява в София. В гимназията негов учител по рисуване е съгражданина му Никоай Павлович. Завършва рисувалното училище при Ив. Мърквичка, Я. Вешин, А. Митов.

През 1902-1904 г. живее и работи в Мюнхен. След завръщането си в България основава хумористичния вестник "Българан“ (1904-1909). Автор е на два албума за деца. Негови са стенописите в Ректората на Стопанската академия в родния му град Свищов. Изявява се още като добър хуморист, фейлетонист и мемоарист. Смятан е за основоположника на българската карикатура и илюстрация.

Във фонда на Градската художествена галерия в Свищов се съхраняват негови карикатури, пейзажи и други.