Отбелязваме 100 г. от рождението на Радой Ралин. По повод рождението на писателя и поета, група интелектуалци предлагат емблематичната спирка на градския транспорт в София, хотел "Плиска", да носи името на големия ни сатирик.

Радой Ралин остави на своя народ силен инстинкт към свободата. Това разказва синът му - Кин Стоянов пред bTV.

"Първото нещо, което ми се ще всеки един млад човек да знае за Радой Ралин, е поне първите строфи на неговото стихотворение "Молитва" - свободата е като хляба, всеки ден се замесва, изпича и изяжда, не яжте подарен хляб, всеки ден си го замесвайте, изпичайте и изяждайте“, заяви Кин Стоянов.

Радой Ралин е кръстник на прочутото бренди "Плиска", което пък дава името на несъществуващия вече хотел. Идеята сега е спирката на градския транспорт на това място да носи името на писателя.

“Живея от 68 година в този квартал и от дете и от по-късна възраст си спомням Радой Ралин с неговия колорит, който ни посрещаше на спирката и казваше добър ден“, каза председателят на Комисията по образование и култура в СОС Малина Едрева.

Всеки ден хората се поздравяват с Радой Ралин, чиято скулптура в реални размери е дело на Георги Чапкънов. Националната библиотека отбелязва годишнината, както и юбилея на другия голям наш сатирик, Марко Ганчев, с литературна вечер.

"Личности, които възпитават в гражданско отношение, те ни учат на морал, те ни учат на съвест“, заяви директорът на Националната библиотека доц. д-р Красимира Александрова.