10 октомври – Световен ден на психичното здраве, бе отбелязан по атрактивен начин от Дневен център за възрастни с ментални увреждания и психични проблеми "Св. св. Козма и Дамян“ в Стара Загора, предаде кореспондентът на Радио "Фокус"-Стара Загора. Пред публика бе представена първа авторска изложба на един от потребителите на центъра - Дамян Петров, както и  пресъздаване на част от експозицията на Музея с восъчни фигури на мадам Тюсо, със специалното участие на потребителите на социалната услуга. За реализирането на творческия проект помагат  старозагорската поетеса Мария Донева и журналистът Велизара Цонева. Събитието се проведе в Къщата на архитекта.

"Превръщане на психичното здраве и благополучие за всички в световен приоритет“, гласи тазгодишното  мото на Световната здравна организация.

"Стигмата и дискриминацията продължават да бъдат пречка за социалното включване и достъпа до правилните грижи. Важно е, че всички ние можем да играем своята роля за повишаване на осведомеността за това кои превантивни интервенции за психично здраве работят и Световният ден на психичното здраве е възможност да направим това колективно. Ние се стремим към свят, в който психичното здраве се цени, насърчава и защитава,  където всеки има равни възможности да се радва на психично здраве и да упражнява човешките си права, където всеки има достъп до грижите за психичното здраве, от които се нуждае", казват от "Св. св. Козма и Дамян“.

Дневен център "Св.св. Козма и Дамян“ вече 15 години работи в посока за преодоляване на стигмата и дискриминацията. Работи за приемането на различните и дава възможност на хора, живеещи с психична болест да кажат: "Това съм аз! Това е моят живот!" и по този начин да разширят, разнообразят и конфронтират битуващия стереотип за това какво означава да си психично болен човек. 

Рени АТАНАСОВА