От печат излезе сборникът "Петдесет народни песни от село Тънково, Хасковско“, който се реализира с финансовата подкрепа на община Хасково и на съставителя му Антон Атанасов. Посветеният на 95-ата годишнина на Народно читалище "Светлина – 1927“ и на 15-ата годишнина на Гражданско сдружение "Родопско утро“ труд е резултат от изследователската работа на Мария Маркова, която през 70-те години на миналия век, пишейки дипломната си работа, е събрала народното творчество на село Тънково.

Сборникът съдържа пет раздела по десет песни. В "Обредни песни“ са включени песни, изпълнявани по Коледа, Сирни заговезни, Лазаровден, ритуала за дъжд "Пеперуда“ и сватба, в "Битови песни“ – песни, посветени на охажването, борбата за сърцето на любимия, любовта, изневярата, семейните отношения, в "Митически песни“ – песни за Крали Марко, змейове, змеици, самодиви, уроки, Господ, ангели, прекрачване на разпоредбите на християнската религия, в "Хайдушки песни“ – песни за гората, хайдутите, Хаджи Димитър, Стоян войвода, Янка войвода, в "Исторически песни“ – песни, посветени на взетите за еничари християнски момчета, които се завръщат по родните си места, отвлечените в робство жени, които милеят за децата си, османските войници и башибозуци, Русия, подписването на Санстефанския мирен договор, изпращането на войници на фронта, Балканската война, превземането на Одрин, Първата световна война. Корицата е дело на младата авторка Теодора Йорданова и е по снимка на фотографа Славян Костов.

Чрез песните, включени в сборника, се създава възможност за опознаването на българската история, българския бит и отношенията в тогавашните български семейства. Те могат да бъдат използвани от родители, учители и възпитатели, които работят както в държавния, така и в частния сектор. Подходящи примери са не само за обучението по "Човекът и обществото“ и "История и цивилизации“, но и за музикалното образование в училищата и самодейните колективи, сред които разпространението на сборника продължава. До този момент той е достигнал до голяма част от културните институции, неправителствените организации, фолклорните формации и индивидуалните изпълнители от община Хасково.