От октомври в Смолян започва монтажа на котлите на пелети и климатиците по проекта на общината за подмяна на горивната база, чрез който се цели намаляване на замърсяването на атмосферния въздух. Това съобщи за Радио "Фокус“ – Смолян заместник-кметът на Смолян, Марин Захариев.

Направено е класиране на домакинствата, на база обективни критерии – брой членове, квардратура, инвестирани средства и така всички домакинства имат точки, които могат да се видят на сайта на общината. "Започваме доставката и монтажа на котлите на пелети и климатици първо на домакинствата с най-голям брой точки. Първите, при които ще започнат монтажите са тези с между 80 и 60 точки, които са между 350 и 400 домакинства. Монтажът на котлите ще започне от началото на октомври, а на климатиците към средата на месеца. Така до края на тази година до около 400 домакинства ще бъдат с подменени отоплителни уреди“, поясни Захариев.

Монтажите ще продължат и през следващата година, като се очаква до есента на 2023 г. всички около 2500 домакинства в общината, чиито заявления са одобрени, да получат чаканите уреди за отопление, отбеляза зам.-кметът на Смолян. Програмата дава допълнителни средства и в следващия програмен период също ще има такива мерки. От Общината са направили процедура за избор с опции, което означава, че от догодина лятото или есента, ако има нови желаещи, ще може и те да получат нови уреди, защото в поръчките са предвидени допълнителни количества. Преди самия монтаж на котлите на пелети от фирмата правят огледи в домакинствата и ако има нужда от промяна по готовата вече инсталация, дават срок от 15 дни, в който собствениците да извършат ремонта.

Всички, които получат новите котли и климатици се задължават през следващите три години да ги използват, да не ги продават и да не се отопляват на дърва и въглища, уточни Захариев.

Нели ГЕРГЬОВСКА