От 5 юни тази година ваучери за храна ще могат да се заявяват и заплащат онлайн в профила на потребителите на Детска млечна кухня в Добрич. Това съобщи д-р Емилия Баева, зам.-кмет "Хуманитарни дейности", предаде репортер на "Фокус". Подробности за новата електронна услуга предостави на пресконференция директорът на Детска млечна кухня Мария Младенова. По думите на специалиста с виртуалния модул ще се пести време, всичко по регистрация, заявяване и заплащане ще е възможно дистанционно, по всяко време, когато е удобно на родителите. Необходима е промяна на паролата при първоначално регистриране във виртуалната кухня. Новост е, че до сега можеше да се закупят купони за седмица, вече ще е възможно и за месец. Заявяването и плащането трябва да стават в седмицата, която предхожда четирите заявени седмици.

Удостоверяването ще става чрез регистрационния номер на клиента. Запазват се 5-те пункта за получаване на място на детска храна в различни локации на града. Стойността на един тристепенен обяд е 2 лв. Последните данни сочат, че около 60% от потребителите на услугата предпочитат доставка на детската храна до дома. Стойността е 3 лв. Ако в дома се отглеждат близначета или тризначета, 3 лв. се заплащат само за едното меню при доставка. Другите две са на стойност по 2 лв., тъй като адресът е един и същ, уточни д-р Баева.

Във виртуалната детска кухня заверката става след заявяване и заплащане, което е възможно по банков път или чрез парични оператори. Хартиените купони ще се ползват до 7 юни тази година, а връщане на парични суми за закупени и неизползвани хартиени купони ще е възможно до 30 юни тази година. Детската млечна кухня разполага с две коли за доставка на храна по доморвете. Родителите заплащат само храната, а торбичката, опаковката и етикетирането се финансират от общината. 

Заявления и заплащане във Виртуалната кухня ще могат да се правят от понеделник до сряда включително след старта й. А от следващия понеделник - 29 май, на сайта на общината в рубриката "Новини" ще има инструкции за работа с Виртуалната кухня. 

В Детска млечна кухня в Добрич се използват само пресни и замразени зеленчуци, напълно са изключени консервираните. Храната се изготвя по рецептурник като меню, количество и видове ястия, така че да е съобразена със здравословния режим на децата. За един ден е възможно родител да заяви до 3 купона, но при доставка до дома, ще заплати за всеки купон и доставката, т.е. за три купона цената е 9 лв. Отстъпка има само за семейства с близначета и тризначета.

Текущите абонати ще бъдат регистрирани служебно. На 5 юни системата ще бъде отворена за регистрация на нови абонати – родители, които тепърва ще ползват услугите. Те ще трябва да се регистрират онлайн в платформата. В срок до 7 дни след регистрацията е необходимо да представят в Централна детска кухня на ул. "Полковник Дрангов" №8 или на обособените пунктове за раздаване на храна следните документи:

- Копие от удостоверението за раждане на детето

- Бележка от общопрактикуващия лекар или друг лекар-специалист с указания за

хранителния режим

Освен да правят онлайн заявки за храна родителите ще могат да проследяват плащанията си и изразходването на закупените ваучери. Абонатите ще получават справки по заявените и закупените ваучери, ще имат достъп и до полезна информация, свързана с работата на детската кухня. Услугата е насочена към родителите на деца от 10 месеца до 3-годишна възраст, които желаят да се регистрират или са абонати на Детска млечна кухня.

Жулиета НИКОЛОВА