За двадесет и шести път в Благоевград бе представена традиционната изложба на жени-творци, посветена на Международния ден на жената, предаде репортер на "Фокус“.

От шести март до шести април любителите на изкуството ще могат да се насладят на близо сто картини, дело на тридесет и две жени с различни професии и интереси. Те са експонирани във фоайето на Община Благоевград.

Символичен домакин на събитието, което се организира от сдружение "Искрици“, с подкрепата на Община Благоевград, бе кметът Методи Байкушев, който поздрави всички дами в навечерието на най-женския празник.

"Освен, че носите цялата любов, която ние имаме, освен, че сте най-добрите професионалисти във всеки екип, не случайно и в моите екипи винаги има мнозинство от жени, вие сте творци, създавате красота, която възпитава у нас мироглед, възпитава отношение към ближния, възпитава отношение към света и наистина е мост между общуването на човек и Бог“, каза още кметът Методи Байкушев.

Христина Маркова е една от дамите, участнички в изложбата. Във фоайето на Община Благоевград са поставени пет нейни картини, четири от които са натюрморт.

"Имам и една картина, на която съм нарисувала старите къщи на Горна Джумая, на нашия Благоевград. Това е родната къща на моя съпруг, така че той даде името – "Спомени от детството“, разказа още тя специално за "Фокус“.

Христина е жена с много таланти, като освен с рисуване се занимава и с музика. По професия е детски учител. Освен това е един от основатели на "Пирин фест“, който всяка година се провежда в град Сандански.

"През 1992 година, група ентусиасти, решихме да възродим старите градски песни, с нови аранжименти, с нови хубави любовни стихове. Тогава бях на 23 години и като младо момиче получих първите си любовни песни, като най-първата беше от Евтим Евтимов и се казваше "Всичко“. Тръгнахме с летящ старт, много се обичахме с колегите. Аз съм участник във фолк група "Пирина“ с ръководител Никола Ваклинов. От тогава насам това ми е визитната картичка. Имам и деца, които пеят, защото една от мечтите ми, от малка, е да имам вокална група, тъй като от първи клас посещавах хора на Татяна Сърбина – солистката на Ансамбъл Пирин. Той се казваше "Детска песен“ и аз бях солистка. Винаги съм мечтала тайно и аз да имам такава вокална група. Всичко стана много ненадейно, тъй като моите деца от детската градина, тъй като съм учител, завършваха 4 група. Имахме хубав и богат репертоар, а пък аз пиша и детски песни. Трябваше бързо да направи име на групата, която нарекох "Усмивка“, тъй като групата, в която съм учител в ДГ № 8 се казва така“, добави тя.

По повод предстоящия Международен ден на жената, децата от вокалната група на Христина Маркова поднесоха и специален поздрав към всички дами по света и то точно по време на откриването на двадесет и шестото издание на общата изложба на жените – творци от Благоевград.