Като санитарна в МБАЛ "Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица е работила разкъсаната от кучета в Долна Оряховица 40-годишна жена. От лечебното заведение заявиха, че ще подпомогнат финансово семейството на загиналата, предаде кореспондент на "Фокус“.

Все още няма информация за задържани или за повдигнати обвинения във връзка с трагичния инцидент, който се е случил вчера сутринта. Жената е нападната от глутница кучета, за които се предполага, че са гледани от мъж от града, когато се е прибирала от нощно дежурство. От Окръжната прокуратура и полицията уточняват, че разследването продължава, като се правят различни експертизи и се водят разпити.

Официални сигнали за проблеми, предизвикани от животните не са подавани, но хората от района казват, че са се сблъсквали често с животните. Това потвърждава и кметът на Долна Оряховица Йордан Байчев.

"При мен няма официално подадени жалби за тези кучета, но няма да си крием главата в пясъка – хората са ми споделяли. Аз съм идвал да говоря, да настоявам, буквално да се карам със собственика на тези кучета – да не ги пуска безпризорно, след което той взима мерки, прибира ги и явно след известно време пак ги пуска“, разказва кметът и допълва, че местните власти са "с вързани ръце“ за подобни проблеми, тъй като на територията на община Горна Оряховица няма изграден приют.

Йордан Байчев заяви и, че ще инициира среща с кмета на Община Горна Оряховица, с държавни институции, природозащитници и кметове на кметства, за да се намери решение на проблема и то незабавно.

"В момента ние сме с вързани ръце, буквално само това можем да направим – предупреждения“, обяснява още той.

В момента единственото законно действие е да се сигнализира фирмата, с която има сключен договор, тя да вземе безстопанствените животни, да ги кастрира и обезпаразити, а след това отново да ги върне на първоначалното им място.

Решението на проблема, според кмета, може да бъде намерено само ако проблемните животни се гледат в приют.

Дали ще има обвинения по този случай, предстои да разберем от контролните органи.

Луиза ТРАНЧЕВА