Днес ще бъде пуснато движението на трамваите по релсовия път от плащад Македония до бул.“Овча купел“. Трамваите по линия №5 ще се движат с маршрут от Съдебна палата до трамвайно ухо "Бъкстон“. Това съобщи зам.-кметът на София по направление строителство д-р инж. Ангел Джоргов. От 8 декември започва и реконструкцията на трамвайното обособено трасе от трамвайното ухо на бул.“Никола Петков“ до ул.“Райска градина“, посочи също инж. Джоргов.

Реконструкцията на трамвайната линия по бул. "Цар Борис III“ е разделена на два участъка, без частта на площад "Руски паметник": Първия участък е от пл. "Руски паметник“ до ухо "Княжево“ (без кръстовището на бул. "Цар Борис III“ и бул. "Гоце Делчев“) и втори участък от пл. "Руски паметник“ до ухо "Съдебна палата“. Линията ще бъде обслужвана с нови трамвайни мотриси, които са доставени по ОП "Региони в растнеж“, заяви инж.Евгени Ганчев, изп.-директор на "Столичен електротранспорт“.

Трамвайното трасе по бул.“Цар Борис 3“ бе най-старото в София и е едно от най-натоварените. То се използва от около 50 000 души на ден.

Към настоящия момент е изпълнен изцяло участъка от "Съдебна палата“ до трамвайно ухо "Бъкстон“ и продължава работа по трасето след ухо "Бъкстон“. Цялостно е подменен релсовият път, контактната мрежа, изградени са нови перони, монтирани са спиркови навеси. Пренаредена е паважната настилка и гранитните бордюри по двете локални платна на бул. "Македония“, подменени са асфалтовите настилки по ул. "Алабин“, ухо "Съдебна палата“ и пл. "Македония“, изцяло са обновени тротоарните настилки.

На бул. "Македония“ до Руски паметник е изграден нов линеен парк. В пространството между локалните платна са обособени две пешеходни алеи, една велоалея и кътове за отдих. Самите релси на трамвая са озеленени с над 1500 кв.м. тревен чим, който завършва цялостната архитектурна композиция на пространството, превръщайки го в "зелен остров“ в самия център на града. В линейния парк са засадени нови дървета, храсти и различни видове цветя, като за поддръжката на растителността е изградена изцяло нова поливна система. Идейният проект за линейния парк е на френското архитектурно студио “Вилмот и асосие" с управляващ директор Борина Андрю.

Живият плет, характерен за обособеното трамвайно трасе по булевардите "Тотлебен“ и "Цар Борис III", е възстановен, като тази част от растителността, която е в добро здравословно състояние е запазена, а на останалите места е засаден нов жив плет.

За забавянето около 90 дни на строителната фирма ще бъде наложена глоба в размер на 10% от стойността на участъка, която е около 10 млн.лв.  Това означава, че глобата за строителя ще бъде около 900 хил.лв., поясни зам.-кметът.

Следващ етап на строителството и промяна в обществения транспорт:

Следващият етап на строителство включва обособеното трасе в участъка между ухо "Никола Петков“ и ул. "Райска градина“, без да се засягат кръстовища. Затваря се трамвайното движение от ухо "Никола Петков“ до ухо "Княжево“.

От 8.12.2022 г. се въвеждат следните промени в движението на обществения транспорт:

- Трамвайна линия 4 ще се движи с маршрут от трамвайно ухо "Никола Петков“ по бул.“Цар Борис 3“ до площад Македония, по бул.“Христо Ботев“ до кв.“Орландовци“.

- Трамвайна линия 11 ще се движи със скъсен маршрут до трамвайно ухо "Никола Петков“.

- Започва работа нова заместваща автобусна линия А5 ТМ с маршрут от трамвайно ухо "Княжево“ по бул.“Цар Борис 3“, по бул.“Братя Бъкстон“, по ул.“Тодор Каблешков“ и обратно по бул.“Цар Борис 3“ до обръщателното колело.