На 19 февруари за всички видове превозни средства ще бъде възстановено двупосочното движение по път I-1 Мездра - Лютидол, потвърдиха за "Фокус" от пътната агенция.

Председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Ясен Йорданов и инж. Йордан Вълчев - член на УС на АПИ, миналия вторник провериха обекта.

С възстановяването на движението ще се облекчи трафикът в Северозападна България и международният коридор Видин - София. След като бъде пуснато движението на леки и товарни автомобили ще остане изграждането на двата големи пътни възела на две нива – при Мездра и Дърманци, които се предвижда да бъдат готови до края на тази година.

С кметовете от област Враца бяха обсъдени въпроси, свързани със състоянието на републиканската пътна мрежа в района, както и планираните предстоящи ремонтни дейности въз основа на провежданите в момента обществени поръчки за избор на изпълнители за изработването на технически проекти и за основен ремонт, както и за текущо поддържане на пътната инфраструктура.

АПИ пое ангажимент да съдейства на общините при процедурите по изграждането на повдигнати пешеходни пътеки на републиканските пътища, преминаващи през населените места. Целта е повишаване на безопасността както на гражданите през чиито населени места преминава интензивен транзитен трафик, така и на всички пътуващи.

Във вчерашния ден кметът на Враца Калин Каменов публикува в профила си във фейсбук снимки от отсечката и написа следното: "Осовите линии са направени и в двете платна. В момента се поставя страничната маркировка. Това означава, че от утре ВЕЧЕР хората от Северозападна България ще пътуваме с около час по-малко до София и обратно. Очаква се пускането на движението да стане след 16:00 ч., като ще се пътува по новото двулентово трасе и в двете посоки до Лютидол. След това трафикът влиза в стария участък в рамките на 5 км., след което до Ботевград се пътува по изцяло нов път. Хубавата новина до новото затваряне на маршрута е, че за тези 2 месеца на пускане на движението по скоростния път, се очаква асфалтирането на отсечката между с. Челопек и с. Лютиброд и ремонта на аварийния път между селата Крета и Лютидол".

Карайте разумно и внимателно!