Стартира монтирането на ограничителни колчета в Прохода на Републиката, предаде кореспондент на "Фокус“. Дейностите трябва да приключат до началото на зимния сезон, увери директорът на Областно пътно управление – инж. Венцислав Ангелов. Той допълни и, че движението няма да бъде спирано, но ще бъде затруднено и ще се случва в една лента. Заради това инж. Ангелов апелира шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост.

Агенция "Пътна инфраструктура“ предвижда обезопасителни стълбчета да има по 25 отсечки с обща дължина близо 38 км. На територията на Великотърновска област те ще са в участъци от път I-5 Русе - Бяла - Велико Търново и в Прохода на Републиката – път II-55.

На пътя Русе – Бяла - Велико Търново са определени 14 участъка с обща дължина 19,5 км, на които ще бъдат монтирани гъвкави ограничители. 14 от тях са в Търновска област - между Полски Тръмбеш и Велико Търново, с дължина над 9 км. На второкласния път II-55 Дебелец – Гурково, който преминава през Прохода на Републиката, ограничители ще има на 11 участъка с обща дължина 17,14 км.

Преди да стартира поставянето на обезопасителните колчета на настилката бе положена червена маркировка с две бели ивици от страни. Целта е повишаване безопасността на движение и ограничаване на неправилното изпреварване в отсечки със слаба видимост, в които е забранено изпреварването, но правилата за движение не се спазват от не малко шофьори. Аналогична мярка през миналата година бе приложена и в отсечката от път I-1 през Кресненското дефиле. От юни м. г. до момента в 16-километровия участък през дефилето няма нито един тежък пътен инцидент.

Направляващите стълбчета са с височина 0,75 м, а разстоянието между тях ще бъде 12 м. Те са изработени от синтетичен материал, позволяващ огъване при евентуален сблъсък с моторно превозно средство, така че да няма опасност от нанасяне на материални щети.