Общинските съветници от "Възраждане" не са съгласни с предложението да се вдигне такса смет за лицата, които желаят да им бъде предоставен индивидуален съд за отпадъци за лично ползване. Това съобщи за "Фокус" Георги Георгиев, общински съветник от "Възраждане". Той коментира, че в регистрираното предложение относно изменение на Приложение №1 към НОАМТЦУТОВ, се предлага увеличение на таксата за битови отпадъци в зависимост от вида и броя на декларираните към 30 ноември на предходната година съдове за изхвърляне на отпадъци, в размер на 83,50лв. за 1 куб. метър некомпактирани битови отпадъци, при честота на извозване съгласно ежегодна заповед на кмета на община Варна.

Георгиев подчерта, че общинските съветници не са съгласни с това предложение по няколко причини:

1. В момента размерът е 18,00лв., което означава увеличение над 4 пъти.

2. Задължените лица вече са подали декларации за съдове, като срокът за това беше до 30.11.2022 г. Направили са си предварителни разчети за размера на таксата за битови отпадъци за 2023 г. и е неморално да се правят последващи изменения в размера, без да се даде възможност да си оттеглят декларациите.

3.  На сайта на община Варна, към 08.12.2022 г. няма публикувана заповед на кмета по чл.62, 63, ал.1 и чл.71 от Закона за местните данъци и такси, срокът на  публикуването на която е изтекъл на 31.10.2022 г. и задължените лица нямат възможност да изчислят прогнозен размер на ТБО за 2023 г.

4. Съгласно чл.26, ал.4, първо изречение от Закона за нормативните актове (ЗНА), срокът за предложения и становища е не по-кратък от 30 дни. Не считаме, че настъпването на 01.01.2023 г. е изключителен случай, за да се ползва като основание за предложения в мотивите към проекта 14-дневен срок по смисъла на чл.26, ал.4, изречение второ от Закона за нормативните актове.

В тази връзка, от "Възраждане" правият следното предложение:

Да се добави нова ал.12 към чл.19 от НОАМТЦУТОВ с текст:  Задължените лица, подали декларация в срока по чл.19, ал.2, могат да подадат заявление за отказ от изчисляване на размера на таксата (в частта на услугите "сметосъбиране и сметоизвозване" и "обезвреждане на битови отпадъци в депа") според количеството на битовите отпадъци, до 31-ви януари на текущата година, като в този случай ТБО се изчислява в годишен размер по реда на чл.18. Заявлението е със свободен текст и се подава в деловодството на община Варна" .

Вчера от Община Варна посочиха, че не се предвижда увеличаване на промила на таксата за битови отпадъци за физически и юридически лица на територията на община Варна.

Предложението за промяна на таксата се отнася единствено и само за лицата, които желаят да им бъде предоставен индивидуален съд за отпадъци за лично ползване.

За целта те са подали декларация в срок до 30-ти ноември на предходната година в дирекция "Местни данъци“. Стойността на таксата се определя според генерираното количество битов отпадък и е в съответствие с изискванията на националното законодателство, уточняват още от дирекцията.