Ръст в цените на цветята в Благоевград, отчитат търговците около празника на любовта и виното Св. Валентин. Гери Асенова, която е собственик на цветарски магазин "Далия“ в Благоевград и е вече на пазара от 22 години коментира за "Фокус“, че увеличението в цените е нормално и се случва всяка година преди 14-ти февруари и 8 март, когато отбелязваме Деня на жената.

"Определено има увеличение, чувства се и при нас търговците на цветя. През годините чак такъв скок в цените няма, но винаги преди Св. Валентин и 8-ми март има увеличение. С годините съм се убедила, че хората, които искат да купят цветя го правят. Вместо 5 или 10, мъжете ще купят едно, но ще уважат жените до себе си. Както се казва имаме цветя за всеки джоб. Има по – евтини, има по – скъпи, но най – важно е да уважиш човека до себе си“, каза още Гери Асенова.

Наша репортерска проверка показа, че действително в цветарските магазини и големите търговски вериги могат да се открият цветя на разнообразни цени. Розите, в зависимост от цвета им, варират от 4 до 7 лв., като по – високата цена е за рози, които са третирани по специален начин и са с различни от стандартните цветове като например сини, розови и шарани.

Букетите, които също се търсят много в днешния празничен ден започват от 10 – 15 лв., достигайки до 30 – 50 лв.