От 21 до 23 юли Монтана ще бъде домакин на 17. Международни празници на духовите оркестри "Дико Илиев“. Събитието се организира от общината и се провежда под патронажа на Министерството на културата. В него ще участват духови оркестри и мажоретни състави от България, Гърция и Словения, съобщиха от общината.



По традиция празниците ще започнат с церемония пред паметната плоча на Дико Илиев, която се намира на жилищния блок на бул. "Александър Стамболийски“ 23, където е бил домът на композитора. Всички оркестри, участващи в програмата на първата фестивална вечер, ще стигнат с дефилир до барелефа му, за да поднесат венци и цветя в знак на преклонение пред корифея на българското хоро.

Празничното шествие ще премине по централните улици на Монтана, за да достигне до фестивалната сцена пред Паметника на септемврийци. Откриването на 17. Международни празници на духовите оркестри "Дико Илиев“ ще започне в 19:30 ч. със съвместно изпълнение от всички оркестри на две от емблематичните произведения на патрона на фестивала - марша "Сливенци при Драва“ и "Дунавско хоро“. След химните на държавите, чиито оркестри участват във форума, ще бъдат връчени наградите на победителите в двете съпътстващи събития на Дико-Илиевите празници – Шестият конкурс за създаване на нови творби за духов оркестър и Международният конкурс за изобразително изкуство "Тъпан бие, хоро се вие“.

Концертната програма на Дико-Илиевите празници ще започне с изпълненията на Военния духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово, с диригент капитан Йордан Илиев. Сред творбите, които ще изпълнят, е и "Студентски марш“ от Димитър Слабаков, отличен с първа награда в конкурса за нови творби. Духовият оркестър на Община Каламария – Гърция, с диригент Янис Кукас, ще се представи с произведения на Дико Илиев, Якоб де Хаан, Питър Леманс, Франко Чезарини и китка гръцки народни песни. В негово изпълнение ще е и сценичната премиера на "Орханийски бучимиш“ от Димитър Нинов, спечелил първо място в раздел "Хоро“ от конкурса на Община Монтана. На финала на първата фестивална вечер ще се изявят домакините от Духов оркестър "Дико Илиев“ към НЧ "Разум 1883“ с диригент Пламен Крумов и Мажоретният състав към Общински младежки дом – Монтана, с хореограф Луиза Стефанова.

Програмата на 22 юли (петък) ще започне в 19:30 ч. с дефилир. Наред с добре познатите в Монтана формации - Представителен общински младежки духов оркестър с мажоретки от гр. Троян, VIVO Montana и Мажоретен състав към Общински младежки дом, на сцената на Дико-Илиевите празници ще дебютира Пожарникарският духов оркестър с мажоретки от Лоче, Словения. Той има зад гърба си 102-годишна история и никога не е прекъсвал своята дейност. Музикантите ще свирят под диригентската палка на Миран Петелинч. Мажоретките с ръководител Гордана Радонович ще направят изпълненията на формацията още по-атрактивни.

Празниците на духовите оркестри, посветени на Дико Илиев, ще завършат на 23 юли (събота) с участието на Градски духов оркестър – Видин, с диригент Диляна Цанкова, Духов оркестър "Костадин Манов" при НЧ "Просвета 1870" – Свиленград с диригент Васил Василев. На тях ще партнират мажоретките от Монтана. Гостуващите оркестри от Гърция и Словения ще представят различна програма за закриването на фестивала.

Своеобразна увертюра към Дико-Илиевите празници ще бъде откриването на изложбата от Международния конкурс за изобразително изкуство "Тъпан бие, хоро се вие“. То е насрочено за 21 юли от 11:00 ч. в експозиционна зала "Кутловица“ на бул. "Трети март“ 64.