Изцяло онлайн ще се случва приемът на първокласници във Велико Търново за учебната 2023/2024 година. От Общината припомнят за "Фокус", че и този път класирането ще е централизирано и ще бъде публикувано в специалния портал на местната администрация. Допълнителна информация по Наредбата и графика на предстоящите дейности можете да намерите на интернет сайта на Общината. Системата ще отвори в 10:00 часа на 17 май. Това е началната дата за кандидатстване.

744 ще са местата за първокласници в деветте общински училища в старата столица. Класирането ще се случва по карта с прилежащите райони, която е изготвена за улеснение на родителите - чрез нея те могат да проверят кои са училищата, попадащи в техните райони по адресна регистрация и телефоните за връзка с образователните институции. Регистрацията на заявление за прием ще може да се прави само онлайн от публичния сайт за прием или на място в желаното училище.

Необходимите документи са заявление за записване, удостоверение за промени на постоянен адрес на детето, удостоверение за промени на настоящ адрес на детето, удостоверение за семейно положение. Всеки родител може да кандидатства в до девет училища.

Водещият критерий за прием и този път ще е близостта до училището по постоянен или настоящ адрес. Ще се вземе адресът, който е по-благоприятен за семейството.