От началото на 2024 година служителите на Регионална дирекция по горите - Кюстендил са извършили 2890 проверки в обекти за складиране и преработка и търговия с дървесина, обекти за добив, превозни средства, ловци, риболовци и други физически лица. Това съобщи на пресконференция инж. Здравчо Тодоров, директор на РДГ – Кюстендил, предаде репортер на "Фокус".

Задържани са дърва за горене – 56 пр. куб. м, обла строителна дървесина – 22 куб. м, дървесина по разкрити и неразкрити нарушения 65 пл. куб.м. Задържани са 4 моторни превозни средства, 1 каруца и 1 моторен трион. За първите три месеца на 2024 година в териториалния обхват на РДГ - Кюстендил са съставени  144 акта за установени нарушения. Издадени са 5 наказателни постановления, като са постановени глоби за 5600 лева.

Здравчо Тодоров посочи, че на територията на дирекцията има установени вредители по горите, но те са незначителни и не се налага воденето на авиоборба с тях.

"Работим стриктно относно противодействието на пожарите в горските територии. Има създаден план. Извършени са проверки заедно с противопожарните служби, издадени са предписания при установените пропуски. След месец юни ще има още проверки, ако не са изпълнени санкциите – ще се налагат санкции“, каза инж. Здравчо Тодоров. На областните управители на Кюстендил и Перник е предложено да обявят от 15 април пожароопасен сезон.

Инж. Здравчо Тодоров сподели и това, че е провел среща с екип на НАП. Целта е повишаване на събираемостта на налаганите глоби. В тази връзка ще бъдат предприети допълнителни мерки.

Директорът на структурата в Кюстендил е отличен с престижната награда за цялостен принос в областна на лесовъдската дейност. "С гордост приех наградата. 32 години съм сферата на горите. Нямам нито един работен ден на друго място. Минал съм много перипетии, трудности, проблеми. Тази награда не е само за мен. Получените резултати са благодарение и на колегите, на стремежа ми да бъдем ръка за ръка, да бъдем по-силни“, каза инж. Здравчо Тодоров.

Директорът на РДГ – Кюстендил награди възпитаници на Основно училище "Проф. Марин Дринов“, направили прекрасни табла, посветени на гората и нейните обитатели.