Цената на водата за битовите абонати на ВиК Пловдив от всички окрупнени ВиК дружества в страната е най-ниска. Както стана ясно, от днес кубикът струва 2.95 лева с ДДС. От 1 януари ще има още едно увеличение, за което се чака друго писмо от КЕВР. Новата цена след нова година е в съответствие с одобрения бизнес план на дружеството и ще важи за цялата 2023 година, съобщи за Агенция "Фокус" говорителят на ВиК - Пловдив инж. Антон Гълъбов. 

В Пловдив 97% от водата е помпажна, а в София около 10 на сто. Цените съответно са 2.95 и 3.90 за кубик. Според индекса на МРРБ за социално поносима цена на водата за Пловдив е определена сумата 5.80 лв./куб. м., а за София - 6 лв./куб.м. Тези цифри показват, че в Пловдив цената за гражданите е наполовина, затова от ВиК заявяват, че няма друго дружество в страната под 3 лева. Бъдещето е в гравитачните мрежи за водоснабдяване, каквито се изграждат в много населени места в Пловдивска област, заради високите цени на електроенергията.

Цената на водата се формира от три компонента - доставка 1.652 лв./куб.м без ДДС, отвеждане на отпадни води 0.149 лв./куб. м без ДДС, пречистване 0.662 лв./куб. м без ДДС. Цената в населените места, в които няма пречиствателна станция, ще съдържа само първите два компонента - доставка и отвеждане. Има обаче и населени места, чиито жители ще плащат само 1.652 лв./кубик без ДДС за доставка, тъй като в селищата няма канализация, обясни инж. Гълъбов.

Цената на водата за промишлените абонати е според концентрацията на биохимичното потребление на кислород (БТК). Първа степен на замърсяване до 200 мг/л струва 0.773 лв./кубик; втора степен на замърсяване 201-600 мг/л е 1.081 лв./кубик; трета степен на замърсяване над 600 мг/л е 1.584 лв./кубик.