От 1 юли влизат в сила новите зони за платено паркиране на територията на Смолян. Това каза за "Фокус“ зам.-кметът на Смолян, Марин Захариев. Той припомни, че решението е взето от общински съвет още през 2022 г., когато са въведени и първите зони за платено паркиране, а сега се увеличават поетапно, за да може хората да свикнат с тях.

Новите зони са:

- цялата улица "Арх. Петър Петров“ – улицата зад общината;

- паркингът пред аптека "Евридика“, който е подхода към болницата;

- уширенията, които са до сградата на Журналиста на Стария център - от южната и западната страна;

- паркингът до дискотека "Топ старс“ – уширението от западната страна;

- паркингът пред хотел "Смолян“, където има няколко места на уширението на булеварда;

- паркингът на Родопския драматичен театър от северната страна.

По думите на Захариев, новите зони също са съобразени, така че максимално да се избягват жилищни райони и затова са само в административни.  

Той подчерта, че хората може да ползват и абонаменти, които са едни от най-достъпните в страната и дават право за паркиране в цялата зона на територията на Смолян. За месец абонаментът е 40 лв., за три месеца - 100 лв., за шест месеца – 170 лв. и за една година 300 лв. Зоната работи само в работни дни за времето от 8:30 до  17:00 часа.  

Първите няколко дни служителите само ще предупреждават хората, че тези зони за паркиране вече са платени. След толеранса се надяваме да няма неразбрали хора и да се ползват зоните по предназначение, изрази надежда Захариев.

Целта не е целият град са стане платена зона. Целта е там, където има магазини, общинска администрация, други институции, пешеходна зона, да има къде да се паркира“, обясни зам.-кметът.

По думите му, големият проблем са колите, които не се движат, защото има автомобили, паркирани в централната зона, които стоят с месеци и те няма как бъдат отстранени. "Апелираме към хората, които могат да се комбинират, да не пътуват всеки сам в кола. Всяко семейство вече има по 3-4 коли, в което няма лошо, но стават задръствания, има проблеми със замърсяването на въздуха. Всички вече се стремят към намаляване на автомобилите в центъра. От друга страна така винаги ще има и места за паркиране, както е например на улицата зад община Смолян. С новите места ще има по-добра организация и по-голямо спокойствие. Туристите също са доволни, че има къде да се спре в града. Целият свят насърчава използването на градски транспорт, придвижването с велосипеди и ходенето пеша, както и комбинирането. Трябва да опитаме да намалим присъствието на колите в центъра“, каза още Захариев.