От 1 до 6 години лишаване от свобода грозят барикадиралия се вчера казанлъчанин. Това стана ясно тази сутрин по време на брифинг на полиция, предаде кореспондентът на Радио "Фокус''-Стара Загора. Зам.-районният прокурор на РП - Стара Загора Мария Михайлова каза, че срещу него са образувани две досъдебни производства, като едното е за палежа на заведение в квартал "Изток". 

"Установено е, че мъжът е криминално проявен, с множество осъждания. За управление на МПС без свидетелство за управление, както и за управление след употребата на алкохол. Останалите му три осъждания са за кражби, за които е лежал ефективно три пъти в затвор. Това се е случило през 2012 и 2018 г. Последно е освободен от затвора през юни 2021 г.", обясни Михайлова. 

Наблюдаващият прокурор Иван Червенков уточни, че на мъжът ще бъде повдигнато обвинение и съответната мярка за неотклонение, съобразно съдебното му минало.

Мъжът е задържан за срок от 24 часа за палежа на кварталното заведение. Предстои да му бъде повдигнато обвинение. Ако бъде признат за виновен, може да бъде лишен от свобода за срок от 1 до 6 години.

Началникът на РУ-Казанлък гл. инсп. Петко Стойнов уточни, че и друг път са подавани сигнали срещу лицето, главно за хулигански подбуди. Те ще бъдат предадени на прокуратурата.

"Фокус" припомня, че вчера сутринта бе подпалено заведение в квартал "Изток" в Казанлък. Няма пострадали хора, но има много сериозни щети по обекта. Малко по-късно стана ясно, че мъж се е барикадирал в блок 41, който се намира в близост до опожареното заведения. Мъжът е бил агресивен и е целил пристигналите на място полицаи с буркани. Заплашил е и, че ще използва огнестрелно оръжие. Районът беше отцепен незабавно от казанлъшки полицаи, по-късно се включи и специализиран отряд на полицията от Стара Загора, както и директорът на ОД на МВР Стара Загора комисар Николай Колев. Около 14.00 часа в обезвреждането се включи и спецотряд от София. С помощта на четири буса и две специални камионетки с барети от Специализирания отряд за борба с тероризма в 15.00 часа мъжът беше задържан. 

Рени АТАНАСОВА