На 8 октомври, когато Българската православна църква почита Св. прпмчк Игнатий Старозагорски, в Стара Загора беше отслужен чинът по освещаване на храма, носещ името на небесния покровител на града. “В хилядолетната история на прекрасния ни град Стара Загора, чиито празник беше само преди няколко дни, има много достойни хора, родолюбци и мъченици, възрожденци и войни на духа, пренесли вярата и силата на българския дух. Всеки един от тях излъчва светлина в духовния небосклон на благословения ни град, а особено ярка е тази, която струи от делото, живота и подвига на свети преподобномъченик Игнатий Старозагорски. За хора със сърца като неговото, Спасителят казва, " Вие сте светлината на света. Не може се укри град, който стои на връх планина. Нито запалят светило и го турят под крина, а на светилник, и свети на всички вкъщи. Тъй да светне пред човеците светлината ви, та да видят добрите ви дела и да прославят Небесния ваш Отец“ / Мат.5.14-16/ ., каза в словото си Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан. Той възглави първата Божествена св. Литургия в новоосветения храм в съслужие с игумена на Троянския и Бачковския манастир Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, който беше удостоен с благодарствен знак, както и свещенослужители от Старозагорска епархия.

Дядо Киприан припомни, че изграждането на този благолепен храм е започнало преди 11 години. “Основите му бяха положени от нашия предшественик бившия Старозагорски митрополит Галактион през 2011 година. Храмът е наречен да бъде под небесното покровителство на свети Игнатий. Това е и първият храм под българско небе на този наш мъченик. Сега имаме честта и утехата да бъдем в благодатта на светеца, запечатал с кръвта си не само вярата ни, но и бъднините на нас, неговите братя и сестри и дарил духовна мощ на Майка България. Днешното събитие е празник за целия ни град. Стара Загора вече има храм на светец, роден в нейното сърце и поел въздух тук, където през вековете мъченическата кръв на нашите предци е отстоявала род и огнище. Градът ни отново приютява своята рожба.", завърши словото си владиката. Архиереят изрази благодарността си на бившия Старозагорски митрополит Галактион, който с решение на Епархийския съвет е удостоен с орден "Св. Игнатий Старозагорски“, както и на Бойко Борисов, министър-председател на Република България в периода 2009-2021 година за неотлъчната работа и съдействие по изграждането на храма през годините. Кметът на община Стара Загора Живко Тодоров получи благодарствена грамота за особени заслуги към епархията и в частност за даренията за построяването на църквата. "За мен е голямо вълнение да присъствам на днешното освещаване на този прекрасен храм и да се насладя на прекрасно свършената работа. Благодаря на всички, които помогнаха! Нека Бог Ви закриля, за да продължавате с добрите дела!“, каза градоначалникът.

Куполът на камбанарията е поставен през април 2014 година. През февруари 2016 година четирима митрополити освещават и обличат Светия престол в криптата. Там е положена частица от мощите на Св. Яков Персиянин. По решение на църковното настоятелство и с благословението на старозагорския епархийски съвет, централният престол е на Св. Игнатий, а южният – на Св. Ириней Лионски. Стенописите в храма са дело на казанлъчаните Радостина Павлова и Румен Рачев, на старозагорския художник Валентин Дончевски, който е изписал и купола на църквата, на преподавателя от ВТУ "Св. св. Кирил и Методий“ проф. д-р Красимир Русев и Милен Иванов. Иконите в криптата "Живоприемний източник“ са нарисувани от художничката Милена Рашкова, а мозаечните пана над трите чучура са дело на Радостина Славчева. През миналата година се постави и църковната утвар. Освен на всички тях, владиката връчи грамоти и на дарителите, благоукрасителите и спомоществователите, сред които са: инж. Румен Райков, Мина Николова – Ангелова, Красимира Недева, адв. Стефан Тодоров, Александър Палешутски, Донка Гочева, Иван Марков, инж. Димитър Янков, инж. Драгомир Канев, Стоил Гочев, Тодор Койчев, Антон Иванов, Димитър Рашев, Георги Рашев, Дянко Атанасов, Илко Йоцов, Мария Куртева, Михаил Керемедчиев, Николай Любчев, Николай Танев, Огнян Танев, Пеньо Пейков, Камен Пейков, Петър Воденичаров, Румен Георгиев, Стефан Чорчопов и други.