С финансовата подкрепа на Местната инициативна група "Тервел-Крушари“ два дентални кабинета в град Тервел ще бъдат оборудвани с нови и съвременни стоматологични машини. Това съобщи Искра Димова, експерт в Областен информационен център - Добрич, предаде репортер на "Фокус". Проектите са на обща стойност 217 964 лв., от които 152 387 лв. или 70% са осигурени от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. чрез Стратегията за Водено от общностите местно развитие на МИГ "Тервел-Крушари“, по подмярка "Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности". Одобрените кандидати ще вложат собствени средства в размер на общо 65 577 лв.

До юни тази година ще приключат дейностите по проект "Развитие и подкрепа в сферата на денталната медицина на територията на МИГ "Тервел – Крушари“. С осигуреното финансиране ще бъде закупено зъболекарско оборудване - интраорален скенер, фрезовъчна машина за сухо фрезоване, аспирационен модул, компресор CAD CAМ, 3D принтер и софтуерен пакет за моделаж.

Проектът "Закупуване на оборудване за стоматологичен кабинет в гр. Тервел“, който е стартирал в началото на февруари 2023 г., предвижда закупуване на специализирано медицинско оборудване и стартиране на дентална практика в град Тервел. Новият кабинет ще разполага със стоматологичен стол, компресор аспирационна система, автоклав, дестилатор, ендомотор, имплантологичен апарат, рентген и скенер. Чрез закупеното оборудване ще се осигури лечение на основни дегенеративни промени на дъвкателната система и поставяне на зъбни импланти.

Проектните дейности трябва да приключат до февруари 2025 г. С изпълнението на двата обществено значими проекта ще се подобри и повиши качеството на  предоставяните стоматологични услуги на територията на добруджанските общини Тервел и Крушари.

Жулиета НИКОЛОВА