На 22 април е осуетен опит за повторна кражба на паметна плоча от връх Българка. Това съобщи председателят на фондация "Стария бряст“ Стефан Стефанов, който изрази дълбокото си възмущение и в социалната мрежа с видеоклип, който прикачвам.

Паметната плоча, свързана с пребиваването в местността на четата на Панайот Хитов със знаменосец Васил Левски е била подготвена за повторна кражба като са били развити закрепващите елементи и е била отлепена от камъка. Пръв е видял това планинският бегач Димитър Митев и веднага се е обадил на Стефанов, който веднага е реагирал и заедно с инж. Атанас Атанасов са притегнали отново паметната плоча.

"Чупете, трошете, ние ще слагаме!“, заявява инж. Атанасов.

Паметната плоча бе поставена на върха през 2018 година "в района на пребиваване на четата на Хитов със знаменосец Левски през 1867 г., където на 28 май е приет "Закон за българското народно въстание, по който да се управлява българската народна войска", съставен от Г. Раковски във връзка с плановете за освобождаване на България от турско робство“ със спомоществователството на председателя женската организация на партия Консервативна България Сливен Димитринка Петкова, тогава зам. областен управител. Година след кражбата тя бе възстановена.

Доброслав Иванов, член на Националния изпълнителен комитет на Консервативна България, изказа благодарност на фондация "Стария бряст“ и приятели за проявената бдителност и мълниеносна реакция. Той е информирал директора на Югоизточното държавно предприятие инж. Димчо Радев за честите вандалски прояви срещу патриотичните паметни знаци в Сливенския Балкан, като тази с натрошаването на паметната плоча на главния Апостол на Четвърти Сливенски революционен окръг Иларион Драгостинов в местността Вратник, за която съобщихме наскоро.