Районният съд във Варна наказа управител на търговско дружество, който продавал ментета. Той получи 5 месеца лишаване от свобода, отложино с изпитателен срок от три години.

На 13 юли 2022 г., при извършена проверка в магазин в широкия център на Варна, стопанисван от дружеството на подсъдимия, се установява предлагане за продажба и използване в търговската дейност на различни стоки – дрехи, портфейли, колани и други артикули, носещи знаци на общо 29 световно известни търговски марки, без съгласието на притежателите на изключителните права. Според назначената експертиза знаците, поставени върху намерените в магазина стоки, са сходни със защитените регистрирани търговски марки, което е предпоставка за объркване на потребителите и свързване на знака с оригиналните марки.

На над 96 000 лева възлиза общата стойност на инкриминираните стоки, представляващи регистрирани търговски марки по международен ред съгласно Мадридската спогодба, както и по реда регламент на Европейския съюз относно марките.

55-годишният подсъдим е с чисто съдебно минало. Той трябва да заплати още направените по делото разноски за над 1600 лева. Веществените доказателства – различните стоки, предмет на престъплението, се отнемат в полза на държавата, като след влизане на съдебния акт в законна сила следва да бъдат унищожени. Присъдата на Варненския районен съд  подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок.