Врачанският окръжен съд произнесе осъдителна присъда за подсъдимия А. П. (на 22 г., съобщиха от пресцентъра на съда. Той бе признат за виновен в това, че на 22.04.2022 г. на кръстовище в село Селановци, при управлението на лек автомобил "Фолксваген Голф“ в нарушение на  Закона за движение по пътищата, като по време на движение на заден ход не е наблюдавал непрекъснато пътя зад превозното средство и по непредпазливост е причинил смъртта на П. М. (на 79 г.) от същото село. След деянието подсъдимият е направил всичко, зависещо от него, за оказване помощ на пострадалата.

Делото премина в едно заседание, като по искане на подсъдимия и неговата защита то се проведе по реда на съкратеното съдебно следствие – глава 27, чл. 371 т. 2 от НПК. А. П. призна изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се съгласи да не се събират доказателства за тях. При този ред на разглеждане на делото, законът задължава съда да намали наложеното наказание с една трета. Наложеното наказание на подсъдимия след редукцията е 1 година "лишаване от свобода“, чието изпълнение е отложено за срок от 3 години и 6 месеца. Съдът лиши А. П. и от правото да управлява МПС за срок от 1 година и 6 месеца. Присъдата е постановена при превес на смекчаващи вината обстоятелства. Мотивите към присъдата ще бъдат изготвени в законоустановения срок.

Присъдата на Врачанския окръжен съд не е окончателна и може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.