Врачанският окръжен съд постанови ефективна присъда от 4 години "лишаване от свобода“, която ще трябва да се изтърпи при първоначален "общ“ режим от подсъдимия Д. Д, съобщиха от пресцентъра на съда. Той бе признат за виновен в това, че на 24.11.2021 г., около 17.30 ч., в гр. Враца, при управление на лек автомобил "Ауди А6" в нарушение на Закона за движение по пътищата, движейки се в населено място със скорост от 70 км/ч, която е по-висока от максимално разрешената скорост за категория "В" от 50 км/ч, по непредпазливост е причинил смъртта на Ц. Ц., като е избягал от местопроизшествието.

По искане на подсъдимия и неговата защита делото премина по реда на съкратеното съдебно следствие – глава 27, чл. 371 т. 2 от НПК, като подсъдимият призна изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се съгласи да не се събират доказателства за тях. При този ред на разглеждане на делото, законът задължава съда да намали наложеното наказание с една трета. Първоначалното наказание, определено от съда за това престъпление е 6 години "лишаване от свобода“, което след редукцията определя наложеното наказание за Д. Д. да е 4 години "лишаване от свобода“ при първоначален "общ“ режим.

Съдът приведе в изпълнение изцяло и друго наказание "лишаване от свобода“ за срок от пет месеца, наложено на подсъдимия по дело по описа на Районен съд – Враца, което той ще трябва да изтърпи също при първоначален "общ“ режим.

На подсъдимия Д. Д. бе наложено и наказание "лишаване от право да управлява МПС" за срок от седем години от влизане на присъдата в сила.

Подсъдимият бе осъден да заплати по 9 950 лв. на трима близки на пострадалата Ц. Ц. – на съпруга й и на двамата й синове, като тези суми са за покриване на разноските им за адвокатско възнаграждение в досъдебното производство и в съдебното производство. Тримата не предявиха граждански искове в това дело. Д. Д. бе осъден да заплати и 3143 лв. в полза на държавата за направени разходи за експертизи и фотоалбум.

Мотивите към присъдата ще бъдат изготвени от съда в законоустановения срок.

Присъдата на Окръжен съд – Враца може да бъде обжалвана и протестирана в 15-дневен срок пред Апелативен съд – София.