Осъдените за побой и грабеж на 84-годишната Атанаска З. от Белозем Атанас Радев, Ангел Василев и Тодор Велиев, се изправиха днес пред Апелативен съд - Пловдив, предаде репортер на Агенция "Фокус". Тримата обжалват наказанията си, наложени от пловдивския окръжен съд - по 10 години затвор за Атанас и Ангел и 12 години за Тодор, при първоначален строг режим.

Според адвокатите на обвиняемите съдът е наложил немотивирани тежки наказания, които не кореспондирали със съдебната практика, а освен това били с двойно по-голям размер от това, което прокуратурата е искала.

Тримата обвиняеми пожелаха да говорят пред тричленния състав на Апелативен съд и казаха следното:

Ангел Василев: Искам делото да се върне обратно, ако е възможно.

Тодор Велиев: Аз не съм извършителят, не съм направил нищо. Някои други са, незнам кои.

Атанас Радев: Аз не съм извършителят! Искам от съда да ми намали присъдата и да се хванат истинските извършители.

След като изслуша мнението им съдът сложи край на заседанието и ще се произнесе в предвидения от закона срок.

Агенция "Фокус" припомня на читателите си, че Атанас Радев, Ангел Василев и Тодор Велиев бяха признати за виновни в това, че на 08.02.2020 г. в Белозем, в съучастие като извършители, а подсъдимият Велиев и при условията на опасен рецидив, след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода за не по-малко от една година, изпълнението на което не е отложено по реда на чл. 66, ал. 1 от НК, са отнели чужди движими вещи - микровълнова фурна на стойност 25 лева, бойлер "Теси“ на стойност 35 лева, мобилен телефон "Нокия“ със СИМ-карта на стойност 15 лева, безжичен домашен телефон към мобилен оператор на стойност 90 лева и пари в размер на 100 лева – на обща стойност 265 лева.

Въпросните предмети са на пенсионерката Атанаска З. Тримата са употребили сила и заплашване и деянието е придружено с причиняване на средна телесна повреда на пострадалата, изразяваща се в счупване на дясна бедрена кост, довело до трайно затрудняване на движенията на десния й долен крайник.