Общинският съвет в Кюстендил прие декларация срещу обнародвано в Държавен вестник разрешение, касаещо извършване за добив на злато на територията на две общини – Трекляно и Кюстендил, предаде репортер на "Фокус“. С решението на Министерски съвет се дава разрешение за откриване на производство по предоставяне на разрешение за търсене и проучване на подземни богатства по чл. 2, ал. 1, т. 1 от Закона за подземните богатства – метални полезни изкопаеми, в площ "Здравков дол", разположена на територията на посочените общини.

В декларацията се посочва, че сред основните предимства на община Кюстендил са нейната запазена и чиста природа, плодородна земя, благоприятни климатични условия и водни ресурси. В документа се казва още, че перспективите с за развитието  на селското стопанство. Има много защитени зони, богато културно и историческо наследство, както и религиозни обекти. Десетки са защитените зони, територии, растителни и животински видове.  

Съветниците се опасяват от начина на проучване и последващо добиване на полезни изкопаеми, което да доведе до замърсяването на околната среда и причиняване на екологична катастрофа.

С декларацията се настоява Министерски съвет, Министерство на енергетиката, Министерство на околната среда и водите, както и всички компетентни институции в страната да предприемат всички законосъобразни действия относно ефективното спиране и прекратяване на споменатата процедура.

С гласувания документ се декларира: Подкрепа на правото на всеки за живот в чиста и здравословна среда, като се счита, че общината има потенциал за успешно развитие на екологично чисти производства; Администрацията на Община Кюстендил ще положи всички усилия, в това число и при необходимост, завеждане на съдебни дела за да гарантира принципите за опазване на чиста околна среда и съхраняване на биологичното разнообразие, както и изпълнение на специфичните цели заложени в общинския план за развитие; Община Кюстендил и Общински съвет – Кюстендил призовават всички организации да подкрепят декларацията.

Беше посочено, че за обхвата на тази територия вече е било разрешено проучване, но Министерски съвет е решил, че има опасност от замърсяване и е отменил решението си.

Темата коментира и кметът на Община Кюстендил Петър Паунов. По думите му вече е проведен разговор с министър-председателя Гълъб Донев. "Очаквам неговите стъпки. Ясно изразих тревогите си. Имам уверенията, че ще се направи детайлна проверка“, каза Петър Паунов. Кметът допълни, че ако няма развитие на въпроса, ще се търси съдействие и от страна на президента.

Венцеслав ИЛЧЕВ