Оставиха в ареста задържания за купуване на гласове в Дупница, съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд – Кюстендил. Районен съд - Дупница определи мярка за неотклонение "Задържане под стража“, по отношение на обвиняем / М. К., на 45 години от гр. Дупница / за предлагане на другиго на имотна облага- на 5 лица от  гр. Дупница, с цел да ги склони да упражнят избирателното си право на глас, на насрочените на 02.10.2022 г. избори за народни представител на РБългария, в полза на определена политическа партия. Съдът, под председателството на съдия Иван Димитров уважи искането на Районна прокуратура – Кюстендил, т. о. Дупница.  

В мотивите си съдът посочва: Налице e първата изискуема предпоставка – предвидено наказание "лишаване от свобода" за престъплението, за което е повдигнато обвинение.  Налице е и втората изискуема от закона предпоставка - обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, за което му е повдигнато обвинение. От събраните при разследването доказателства, съдържащи се в протоколи за разпит на свидетелите, протокол за обиск на обвиняемия, може да бъде направено обосновано предположение относно авторството на деянието, а именно, че обвиняемият М. К., на 14.09.2022 г. в гр. Дупница, кв. "Ценеви“, в съучастие като извършител с неустановено по делото лице е организирал предлагането на другиго на имотна облага (парични суми в различен размер от 30 лева до 100 лева) на различни лица, с цел да ги склони да упражнят избирателното си право на глас на насрочените за 02.10.2022 г. избори за народни представители на Република България в полза на определена политическа партия - престъпление по чл. 167, ал. 3, вр. чл. 20, ал.2, вр. ал. 1 от НК. 

Съдът счита, че е налице и третата изискуема от закона предпоставка, а именно: съществуваща реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление. Видно от приложеното свидетелство за съдимост, обвиняемият е осъждан за извършването на тежки умишлени престъпления. Тези предходните осъждания обосновават реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление.

Определението се изпълнява незабавно, като същото може да се обжалва и протестира с частна жалба и протест в 3-дневен срок, считано от днес пред Кюстендилския окръжен съд.