Оставиха в ареста задържания кандидат-кмет от Дупница, предаде репортер на "Фокус“. Мярката за неотклонение спрямо 47-годишния Методи Захаринов беше постановена от Окръжен съд – Кюстендил, след внесено искане от Окръжна прокуратура. Задържаният е издирван с Европейска заповед за арест от Република Гърция. Стана ясно, че заповедта е издадена на 18 май 2018 година.

Методи Захаринов е регистриран като кандидат за кмет на Община Дупница и се ползва с имунитет съгласно чл. 160, ал.1 от Изборния кодекс. С решение на ЦИК е разрешено да бъде задържан. С постановление на Окръжна прокуратура – Кюстендил, въз основа на европейската заповед за арест и решението на ЦИК, исканото лице е задържано на 11 октомври тази година и е внесено искане в съда за вземане на мярка за неотклонение "Задържане под стража“.

Защитата и исканото лице пледираха за по- лека мярка за неотклонение. "Няма да се укривам, нямам противоправни деяния, ползвам се с добро име в обществото“, заяви Захаринов пред съда.

Беше посочено, че с решение на Апелативен съд - Солун, влязло в сила през 2014 година, на задържания е наложено наказание "лишаване от свобода“ за срок от 6 години, от които трябва да изтърпи 5 години, 11 месеца и 27 дни, за притежание и разпространение на подправени евро банкноти. Това деяние, което е подробно описано в Европейската заповед за арест, съставлява престъпление и по законодателството на Република България и за него се предвижда наказание "лишаване от свобода“.

Европейската заповед за арест съдържа всички необходими реквизити, разписани в Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест. Съдът счете, че по отношение на кандидат-кмета съществува опасност да се укрие, доколкото е издирван няколко години с цел изтърпяване на ефективно наказание "лишаване от свобода“. Взимането на мярка за неотклонение следва да обезпечи участието му в процедурата по разглеждане на Европейската заповед за арест по същество. Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд – София.