Врачанският окръжен съд днес постанови да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража“ спрямо обвиняемия И. Ц. Срещу него е предявено обвинение от Окръжна прокуратура – Враца за това, че на 28 март 2023 г. в гр. Враца, без надлежно разрешително и в нарушение на Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите, е държал с цел разпространение високорисково наркотично вещество – 1 бр. зелено полиетиленово топче, съдържащо суха, зелена листна маса – марихуана с тегло 1 гр., съобщиха от Окръжния съд.

При обиск на обвиняемия са намерени също електронна везна и плик с множество по-малки пликчета тип "спейсбек“. За това престъпление законодателят е предвидил наказание "лишаване от свобода" от две до осем години и глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева. Обвиняемият И. Ц. е осъждан, има три присъди, които също са за престъпления за държане на наркотични вещества. Престъплението, в което сега е обвинен, е извършено в изпитателния срок на предишно осъждане.

След като взе предвид материалите, събрани в досъдебното производство, разгледа доводите, залегнали в искането на прокуратурата, както и аргументите на страните, съдът постанови спрямо И. Ц. да бъде взета най-тежката мярка за процесуална принуда "задържане под стража“, тъй като са налице всички, изискуеми от закона предпоставки за това. Съдът прецени, че за обвиняемия е налице обосновано подозрение за вероятната му съпричастност към деянието, в което е обвинен, както и че съществува реална, а не хипотетична опасност да извърши престъпление.

Определението на Врачанския окръжен съд подлежи на незабавно изпълнение. Определението може да се обжалва и протестира в тридневен срок пред Софийския апелативен съд.