Окръжен съд – Кюстендил взе мярка за неотклонение "Задържане под стража“, по отношение на 35-годишен кюстендилец, съобщиха от пресцентъра на Окръжния съд в града. Мъжът е привлечен от Окръжна прокуратура – Кюстендил, като обвиняем за това, че на неустановена дата през първата половина на месец февруари 2023 година е направил опит, без надлежно разрешително да пренесе през границите на страната високорисково наркотично вещество – кокаин с тегло 480 грама, чрез посредственото извършителство на К .К., като деянието е останало недовършено поради независещи от дееца причини, а именно разкриване на деянието от органите на МВР.

Повдигнато е и обвинение за държане, с цел разпространение на високорискови наркотични вещества. Досъдебното производство е образувано след като в ГД БОП е била получена информация от Агенцията за борба с наркотиците на САЩ, към посолството на страната в България.

Окръжен съд – Кюстендил,  под председателството на съдия Веселина Джонева счете, че данните събрани в хода на досъдебното производство до настоящия момент могат да обосноват извод за съпричастност на обвиняемия в извършването на престъпленията, в които е обвинен. Същевременно едно от обвиненията е за тежко умишлено престъпление, за което закона предвижда наказание "лишаване от свобода“ за срок от 10- 15 години и глоба в размер от 100 000 – 200 000 лв., от което може да се изведе хипотезата за реална опасност от укриване или извършване на друго престъпление.

Определението на Окръжен съд – Кюстендил може да се обжалва в 3- дневен срок пред Апелативен съд – София.