Тричленен състав на Апелативен съд – София потвърди мярката за неотклонение "задържане под стража" на Валентин Христов, обвинен за участие в организирана престъпна група за трафик на мигранти, съобщиха от САС.

Съдът споделя извода на Софийски градски съд за наличие на евентуалната съпричастност на обвиняемия към деянието по чл. 321 ал. 3 т.2 вр. с ал.2 от НК, наказуемо с "лишаване от свобода“ от 3 до 10 години, за което Валентин Христов е привлечен към наказателна отговорност, както и съществуваща реална опасност от извършване на престъпление.

Налице са множество гласни, писмени, веществени доказателства и заключения на експертизи в подкрепа на обоснованото предположение и опасността обвиняемият да извърши престъпление.

Относно твърденията за влошено здравословно състояние на обвиняемия, съдът намира, че той е бил обект на различни медицински изследвания като към настоящия момент се намира в болницата към затвора в гр. София.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Припомняме, че Христов беше екстрадиран от Гърция заради смъртта на 18 мигранти, намерени в тайник на камион край Локорско.