Съдът уважи протеста на Районна прокуратура – Силистра и измени мярката за неотклонение на 51-годишен мъж от село Калипетрово, привлечен към наказателна отговорност за това, че чрез заплашване с цел да принуди орган на властта - полицейски служители от РУ-Силистра да извършат или да пропуснат нещо по служба, не се подчинил на разпорежданията им, и определи той да бъде "задържан под стража“. Това съобщиха от Апелативна прокуратура - Силистра. 

Първоинстанционният съд определи мъжът да бъде поставен под "домашен арест“, но прокуратурата внесе незабавен протест, като настоя за определяне на най-тежката мярка за неотклонение спрямо И.К, обвиняем за престъпление по чл. чл. 269, ал.1 от НК.

На 3 ноември 2022 година, докато управлява личния си автомобил в село Калипетрово, полицейски екип направил опит да спре за проверка водача му. Мъжът не се подчинил на подадените му сигнали и продължил движението си, като ударил един от полицейските служители със страничното огледало на автомобила си. Екипът на ОД на МВР - Силистра последвал превозното средство с включени звуков и светлинен сигнал. Близо до дома си, И.К. изоставил колата и се прибрал.

Малко след това се появил с нож в ръката и започнал да заплашва полицаите, които го последвали след напускането на автомобила му. След като не изпълнил нареждането да остави ножа, един от служителите на реда стрелял със стоп патрон в посока земята и долните крайници на мъжа, уцелил го в крака. Последвало задържане на 51-годишния мъж, който бил видимо в нетрезво състояние.

Тъй като И.К. отказал да бъде тестван за употреба на алкохол и/или наркотични вещества, Районен съд – Силистра постанови разрешение за вземане на сравнителни образци от кръв и урина с оглед назначаване на химическа експертиза за наличие на алкохол и/или наркотични вещества. Резултатите от анализа на пробите доказва наличие на алкохол в кръвта на обвиняемия с концентрация от 2,33 на хиляда. Предстои той да бъде привлечен към наказателна отговорност и за престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК.

Определението на Окръжния съд в Силистра е окончателно.