Апелативен съд – Бургас потвърди мярката за неотклонение “временно задържане“ спрямо беларуския гражданин Максим Барисау, издирван от властите в Руската федерация по обвинение за измама в особено големи размери.

Пред въззивната инстанция производството е образувано по жалба на защитника на исканото лице срещу определението на първоинстанционния съд. Защитникът твърди, че липсват доказателства за наличие на опасност  чуждият гражданин да се укрие или да извърши друго престъпление и претендира за по-лека мярка на процесуална принуда. Представителят на Апелативна прокуратура изразява становище, че наложената мярка е правилна и законосъобразна.

Според апелативните съдии жалбата на Барисау, гражданин на Република Беларус, е неоснователна. Изпратеното от съдебните власти на Руската федерация искане за временно задържане на лицето отговаря на изискванията на българския Закон за екстрадицията и европейската заповед за арест и на тези от Европейската конвенция за екстрадиция /ЕКЕ/ от 1957г.

Чуждият гражданин се издирва за това, че през 2012 г. в гр. Сочи, Краснодарски край, с намерение да присвои чуждо имущество чрез измама и злоупотреба с доверие, получил  от познат парични средства в размер на 500 000 рубли, както и автомобил марка "Ауди Q7“ с цена 1 990 000 рубли, задължавайки се на свой ред да намери и му превози от Германия по-нов автомобил. Мъжът присвоил парите, продал колата и се укрил, с което е нанесъл на собственика вреди в особено големи размери за обща сума от 2 490 000 рубли. За престъплението, за което е бил привлечен като обвиняем Максим Барисау - измама в особено големи размери, според НК на Руската федерация се предвижда наказание до 10 години лишаване от свобода. Деянието съответства на престъпление и по НК на Р България, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от три до десет години.

Изводът, че е реална опасността от укриване на лицето предвид обстоятелствата, че няма адресна регистрация в България и пребивава предимно в Р Турция, въззивният състав намира за правилен. Съдът посочва още продължителния период на отклонение от наказателно преследване – около пет години, много високата степен на обществена опасност на разследваното в молещата държава деяние и предвиденото за него тежко наказание, чиято неизбежност засилва опасността от укриване.

Обстоятелствата, че чуждият гражданин упражнява легална търговска дейност, свързана с продажба на автомобили, че е сключил договор за наем на апартамент в гр.Бургас, не изключват категорично опасността от укриване, поради което и не обуславят вземане на по-лека мярка за процесуална принуда.

Въззивният съд прие, че настоящото временно задържане за срок от 40 дни е постановено при стриктно съблюдаване на установените в закона предпоставки и ще гарантира личното участие на лицето в предстоящото производство по екстрадиция.

Определението не подлежи на касационно обжалване и протестиране.