Закриват една от двете автогари във Велико Търново от 1 май. Уведомлението е изпратила до Община Велико Търново собственичката на обекта, тъй като той е частен, предаде кореспондент на "Фокус“. Става въпрос за автогара "Запад“, която се намира в района кръговото кръстовище при "Качица“. Като мотив за затварянето е посочена нерентабилност.

От управата на автогара "Запад“ отказаха коментар пред наш екип.

Хората, които срещнахме в обекта са притеснение и са на мнение, че тази автогара трябва да съществува, тъй като тя обслужва всички автобусни линии, с изключение на София-Варна.

От Община Велико Търново заявиха, че имат план за действие.

"Собствениците ни известиха преди около 15 дни, че прекратяват дейността си от 1 май, като ни отправиха предложение да наемем автогарата под наем. Ние обмисляме тази възможност, но имайки предвид, че това не е дългосрочна политика, вече разработваме и друг план – да изградим собствена автогара – общинска, която е между двата най-големи квартала на гарда. В този парцел има масивна сграда, която лесно може да бъде преустроена в автогара. Трябва да се спазят изискванията на закона, да се уреди терена за автогара и да се направи проект. Но до тогава най-вероятно ще наемем съществуващата гара и ще я стопанисваме ние“, обясни зам.-кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев.

Очаква се процедурите да продължат около 2 години. От местната администрация увериха, че автогарата няма да затваря и за ден, а скоро вероятно в града ще има нова и модерна такава.