От Община Русе съобщиха, че нова модерна техника за видеонаблюдение ще подмени 12-годишните камери в Централна градска част в Русе, както и мрежовото оборудване. Денонощният контрол на района ще бъде подсигурен с 57 нови видеокамери от висок клас.

Устройствата, които ще бъдат монтирани, са с висока резолюция и вграденa технология за цветна картина при пълна тъмнина, което ще повиши капацитета на системата за денонощен видеоконтрол относно опазването на обекти и обществения ред и сигурност.

Общинският център за видеонаблюдение наскоро разшири обхвата си, включвайки и камерите, разположени в кварталите "Средна кула“ и Долапите“, като поетапно се предвижда да бъдат присъединени и всички устройства за денонощен контрол в населените места в Община Русе.

Към момента системата за видеонаблюдение разполага с над 800 камери, поставени на ключови обществени места, детски площадки, училища и главни пътни участъци. С нейна помощ досега са разкрити извършителите на редица противообществени прояви, при които е повредено или унищожено имущество.

До края на годината предстои да бъде монтирана и термокамера за ранно откриване и известяване за възникнали пожари.