Относно осигуряване на пожарна безопасност по време на предстоящата жътвена кампания в Община Ловеч е получено писмо от Регионалната дирекция на горите в Ловеч, съобщиха от Общината.

В него се сочи, че във връзка с осигуряването на пожарна безопасност по време на предстоящата жътвена кампания, по инициатива на Директора на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" /РДПБЗН/ - Ловеч, се дава информация за някои от изискванията от Наредба №8121 з-968 от 10.12.2014 г. за правилата и нормите за пожарна безопасност при извършване на дейности в земеделски земи, които изисквания следва да бъдат стриктно спазвани от служителите на ДГС/ДЛС, общините, работници от дърводобивни фирми и ловци. А именно:

1. Съгласно чл. 6 от Наредбата: Не се допуска паленето на открит огън, тютюнопушенето и паркирането на моторни превозни средства в площите с посеви и на разстояние, по-малко от 50 метра до тях, от настъпването на восъчна зрялост до окончателното прибиране на реколтата и изораване на стърнищата.

2. Съгласно чл. 10 от Наредбата: Физическите и юридическите лица, преминаващи покрай неожънати площи, са длъжни да спазват правилата и нормите за пожарна безопасност и с действията си да не предизвикват възникването на пожари.

3. При констатиране от Ваша страна на неспазване изискванията на чл. 16, ал. 2 от Наредбата, който регламентира отделянето на площите, засети с житни култури от горски насаждения, с изолирани пожарозащитни ивици с ширина, не по-малка от 6 м. или на чл. 18, ал. 4 от Наредбата - фигурите от груби фуражи да се обособяват на разстояние, не по малко от 10 м. от горски насаждения, следва да уведомите РДПБЗН Ловеч или съответната Районна служба Пожарна безопасност и защита на населението.

4. При установяване на запалване или пожар, незабавно да се уведомяват органите за пожарна безопасност и защит